MESSENICOLAS, KARDITSA

 

Het dorp Messenicolas ligt genesteld in deze warme omhelzing. Een klein dorp met een lange geschiedenis, begiftigd met een onverwachte erfenis: een fascinerend verhaal. Dit verhaal begint niet ‘er was eens’, maar met een aankomst. Die van Monsieur Nicolas (Messie Nikola), een Frankische edelman die in 1455 in het gebied terechtkwam nadat zijn bataljon was ontbonden. Gecharmeerd door het dorp en de omgeving vestigde hij zich hier om een nieuw leven te beginnen.

 

Monsieur Nicolas droeg de Franse wijncultuur en zijn liefde voor de druiventeelt met zich mee. Dit bracht hem ertoe de wijnbouw in de regio systematisch te ontwikkelen en in het bijzonder de variëteit "Black Messenicola", een uniek type dat sinds de oudheid in het gebied groeide. De lokale bevolking gaf zijn naam, die volgens hen klonk als “Messenicolas”, aan het dorp en aan de druivensoort, als een vorm van waardering voor zijn bijdrage aan het druivenproducerende en wijnbereidende erfgoed van het gebied. 

“Mijn droom is om de geschiedenis van het dorp Messenicolas, de lokale druivenrassen en vooral de druif ‘Black Messenicola’ in alle uithoeken van de wereld bekend te maken.”

 

De familie Karamitros. Vier generaties zijn toegewijd aan het maken van wijn. Ruim een eeuw geleden wortelde de basis voor de toekomst diep in vruchtbare grond. De wortels groeiden uit tot hoge stammen, kijkend naar de toekomst. De toekomst is nu de “WINERY MONSIEUR NICOLAS” van wijnmaker George Karamitros van de vierde generatie, een springplank voor innovatie en de internationale erkenning van zijn wijnen. Het startpunt van de reis van de lokale variëteiten en het dorp Messenicolas bij Karditsa naar de rest van de wereld. Terwijl ze nog steeds onder Ottomaanse bezetting stonden, trokken de Grieken voortdurend rond op zoek naar betere levensomstandigheden.

 

Onder hen bevond zich de familie Karamitros, die de regio Evrytania verliet om zich nabij het Agrafa-gebergte, in het kleine dorpje Messenicolas, te vestigen. De familie zette nieuwe wortels neer en begon druiven te verbouwen, een beroep dat het leven en de geschiedenis van de familie vier generaties lang en tot op de dag van vandaag vorm zou geven. Na de bevrijding van Griekenland begon Giannis Karamitros de vruchten van de wijngaarden te ruilen, waarbij hij druiven, most, wijn en tsipouro (brandewijn uit afvallen) omzet in de tarwe en maïs die nodig zijn om te overleven. Tijdens de Balkanoorlogen vocht overgrootvader Giorgos Karamitros voor de bevrijding van Thessalië. Na het einde van de oorlog in 1913 keerde hij terug naar Messenicolas om de druiventeelt en de wijnbereiding van zijn vader over te nemen als de volgende schakel in de familiegeschiedenis.

 

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog deed de familie Karamitros wat ze kon om zich te hergroeperen. Tijdens deze moeilijke periode in de Griekse geschiedenis konden ze alleen maar dromen van de toekomst. Het jaar 1959 was misschien wel een van de belangrijkste jaren in de geschiedenis van Messenicolas en de regio. Dat was het jaar waarin het idee van Nikolaos Plastiras om een kunstmatig meer in het gebied aan te leggen, werd voltooid. Het naar hem vernoemde meer, dit gigantische water, zorgde voor een gunstig microklimaat in de regio dat ideaal bleek voor de wijnbouw. Giannis Karamitros (de jongere) pakt de draad van de familiegeschiedenis rond 1960 op en begint deze op zijn eigen manier te ontrafelen. Met nieuwe ideeën gegenereerd door zijn unieke talent voor het identificeren van de marktvraag, voegde hij nieuwe wijngaarden toe, verving hij oude wijnstokken door nieuwere en testte hij nieuwe variëteiten.

 

De jaren zeventig en tachtig waren een welvarende periode voor Giannis en zijn vrouw Giannoula. De wijn en tsipouro die ze produceerden waren erg populair bij wijnliefhebbers in de regio en daarbuiten. In 1990 droegen Giannis en Giannoula Karamitros het bedrijf over aan hun zoon, George Karamitros, hoewel ze actief betrokken bleven. Ze waren elke dag van zonsopgang tot zonsondergang aanwezig om de wijngaarden te controleren, de gisting te monitoren, hun kennis over te dragen en tegelijkertijd op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe ontwikkeling in de wijnconsumptie, handel en technologie door hun zoon Giorgos.

 

Om de geschiedenis voort te zetten, moet er een stap voorwaarts worden gezet. Creëer een nieuwe traditie. Dat is precies wat George Karamitros doet. Opgegroeid in Messenicolas, ‘gefermenteerd’ tijdens de wijnbereiding en uiteindelijk ‘gerijpt’, vertrouwt hij op zijn jeugdherinneringen om zijn creativiteit te voeden. George Karamitros richtte de wijnmakerij in 2000 op vanuit de wens om zijn eigen stempel te drukken op de familiegeschiedenis. Wat zou dat zijn? Modernisering met respect voor traditie, het karakter van de wijnmakerij en de geschiedenismaker, en de unieke kenmerken van het land. Met nieuwe ideeën en een onuitputtelijke passie voor perfectie en innovatie creëerde hij de enige moderne en volledig verticaal geïntegreerde wijnmakerij in de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) zone in Messenicolas, gemeente Plastiras, met een jaarlijkse productiecapaciteit van 500.000 flessen.

 

Het wijnhuis bezit 70 hectare wijngaarden en werkt samen met ongeveer 100 druiventelers in de regio. De technologische apparatuur is zorgvuldig geselecteerd en voldoet aan alle vereiste normen



Witte wijnen

Moi Je M' En Fous White

wit, droog, 100% Malagouzia

 

Wanneer de Malagouzia-druif wordt geteeld in de schaduw van het Agrafa-gebergte, bevochtigd door de zachte bries van het Plastiras-meer, krijgt hij een andere dimensie. Het is geen wonder dat het de verdiende koninklijke status heeft in de Griekse wijngaard. Deze witte wijn valt op door zijn aangename, frisse en volle smaak gecombineerd met een vrolijke, luchtige sfeer.

 

Het oog is onder de indruk van de helderheid en kracht van de kleur. Perzik, citroenbloem, sinaasappel, jasmijn en grapefruit creëren een explosieve neus, terwijl het gehemelte zal genieten van een complexe en onvergetelijke smaak.

 

Het is de ideale begeleider van lichte vis-, gevogelte- of pastagerechten en salades.

0,75L

€ 15,00

  • Levertijd: 3-5 dagen1

Deucalion White

wit, droog, 100% Assyrtiko

 

Absurd. De eeuwenoude, onconventionele en winterharde variëteit – de koning onder de witte variëteiten – die vandaag de dag de hele wereld rondreis om wijnen van topkwaliteit te producenten. Het overlevingssymbool van de Griekse wijngaard. Deucalion. De mythische koning van Thessalië, onze "Noach". Eeuwig symbool van de heroïsche strijd om het voortbestaan van mensen, tegen de ‘woede’ van de natuur, maar ook tegen allerlei soorten moderne ‘overstromingen’.

Een eerbetoon aan de geschiedenis van Thessalië geïnspireerd door Assyrtiko, de Deucalion van de Griekse en internationale wijnbouw.

 

De gouden kleur, de toon van appel en de aroma's van geel fruit en citroenbloesems nemen je mee naar de warmte van de zon en de bries die de wijnstokken streelt die zich verspreiden aan de voet van Agrafa en rond het meer van Plastira.

 

Past goed bij gemengde forel en zeevruchten, varkensvlees met witte sauzen, gegrilde champignons, pasta met zeevruchtensaus en geit. Serveren op 10-12 °C.

0,75L

€ 17,00

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen1

Noblis White

wit, droog, 100% Chardonnay

 

De grote Chardonnay, afkomstig uit het Franse terroir van Chablis, de hooglandwijngaarden van Mesenicola boven de frisse omhelzing van de oevers van het Plastiras-meer, kreeg – dankzij zijn aanpassingsvermogen – een superieur en zelfs nog complexer karakter.

 

Een wijn die een subtiele, verfijnde smaak vertoont en zich onderscheidt door zijn rijke smaak en fruitige complexiteit. De briljante goudgele kleur boeit vanaf de eerste aanblik, terwijl de verfijnde aroma's van banaan, peer en ander geel fruit verleidelijk met de neus 'flirten' en de verovering bezegelen.

0,75L

€ 25,00

  • Levertijd: 3-5 dagen1

Rode wijnen


Moi Je M' En Fous Red

rood, droog, 100% Limniona

 

Aroma's van moerbeien, wilde frambozen, aardbeien en bloemen met een vleugje peper creëren een wijn die erom vraagt om vers geconsumeerd te worden, omdat hij het meest krachtig is.

 

Ideaal te combineren met rood vlees of gevogeltegerechten met pittige rode sauzen.

0,75L

€ 15,00

  • Levertijd: 3-5 dagen1

Tales of Blood Red

rood, droog, 100% Cabernet Sauvignon

 

De Griekse versie van de Franse Cabernet Sauvignon-variëteit – de koning onder de rode druiven. 

Geteeld in de vruchtbare grond van Messenicolas, langs de uitlopers van het Agrafa-gebergte op 700 meter hoogte nabij het N. Plastiras-meer, wordt deze druif op de meest unieke, lichte en aromatische manier naar voren gebracht.

Een intense, volle wijn, met sterke tannines, een lange afdronk en de dieprode kleur van bloed. 

In het glas vertellen de kleine rode vruchten uit het bos, kruisbessen en wilde kersen, samen met het karakteristieke groene peperaroma van Cabernet Sauvignon, verhalen die door de eeuwen heen zijn vergeten, zoals het verhaal van deze unieke kosmopolitische variëteit.

0,75L

€ 17,50

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen1

Messenicola Red

rood, droog, 70% Black Messenicola, 30% Syrah & Carignan

 

Fluwelig, volwassen, raadselachtig...

Met een bloemige neus van witte wijn en een zachte Noord-Europese mond, van de gelijknamige variëteit Messenicola, een wijnambassadeur van Griekse wijn over de hele wereld. Met de smaak en het aroma van de opmerkelijke Black Messenicola-variëteit en de deelname van 30% van de Franse Syrah- en Carignan-variëteiten wordt Messenicola nu erkend als een innovatieve wijn terecht met een unieke persoonlijkheid, die na eeuwen een plaats aan de top heeft verdiend.

 

Deze mysterieuze wijn, met zijn eeuwenoude geschiedenis en rode charme, is verkrijgbaar in twee versies: Messenicola, in de vierkante fles van 0,75 ml en Messenicola Magnum van 1,5 l. Het wijnritueel op zijn best. Rijke body, afdronk vol aroma's van bloemen en bosvruchten en zachte tannines. De robijnrode kleur brengt herinneringen over aan zijn lange geschiedenis en zijn Franse oorsprong. Kleine Franse eikenhouten vaten zorgen voor een jaar rijpen, terwijl hij nog eens 10 jaar perfect kan rijpen op vlees.

 

Harmonieus te combineren met gecombineerd rood vlees, met wild en rode sauzen, met gerookte kazen en vleeswaren, maar ook met fruit zoals appel en peer. Serveertemperatuur: 15 minuten laten ademen en serveren op 16-18 °C.

0,75L

€ 18,50

  • Levertijd: 3-5 dagen1

Messenicola Collector's Red

rood, droog, 70% Black Messenicola, 30% Syrah & Carignan 

 

Het aroma van viooltjes, rijp fruit (dadel, kers, wilde framboos) en kastanje vormt de robijnrode stola van de kruidige en robuuste Syrah en verleidelijke Carignan en creëert een discreet gearomatiseerde rijpe wijn met elegante tannines en een fijne balans.

 

De wijn rijpt minimaal twee jaar in Franse eikenhouten vaten, waardoor de highlights die deze wijn zo bijzonder maken eenmaal in het glas naar voren komen.

 

Past goed bij geroosterd rood vlees, wild en rode sauzen, vleeswaren en fruit zoals appel en peer. Laat het 15 minuten rusten en serveer op 18 °C.

0,75L

€ 42,50

  • Levertijd: 3-5 dagen1

Rosé


Moi Je M' En Fous Rosé

rosé, droog, 100% Muscat Hamburg 

 

De intens roze kristallijne kleur en aroma's van rozenblaadjes, kumquat en vanille creëren een explosieve combinatie van een zachte smaak en sprankelende, frisse verrassingen voor de mond.

 

Lekker bij gevogeltegerechten, pasta met witte sauzen, vers bereide salades en kazen.

0,75L

€ 15,50

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1

Apo Dyo Choria Rosé Demi-Sec

rosé, demi-sec, 100% Black Messenicola

 

De heldere kleur doet denken aan rozenblaadjes. De geuren: nostalgisch en bedwelmend. Een wijn die dierbare herinneringen en tedere momenten oproept.

 

Perfecte begeleider van zachtgele kazen, pastagerechten en zoetzuur vlees.

0,75L

€ 14,50

  • Uitverkocht