De wijnmakerij Katogi Averoff ligt in Metsovo, een bergdorp dat zo'n 1100 meter boven zeeniveau is gebouwd. De oudste delen van de wijnmakerij dateren uit 1973, toen werd begonnen met de bouw van een nieuw gebouw dat nodig was om aan de steeds grotere productiebehoeften van het bedrijf te voldoen.

 

Tegenwoordig is de wijnmakerij, na acht afzonderlijke uitbreidingen en renovaties, uitgerust met alle moderne faciliteiten voor het produceren en bottelen van premiumwijn. De kelders beschikken over meer dan 1200 eikenhouten vaten waarin onze rode wijnen rijpen, terwijl de wijnmakerij zeldzame en verzamelbare wijnen te koop aanbiedt. Een rondleiding door de wijnmakerij omvat multimediabegeleiding, waarbij de bezoeker kennismaakt met de wijnproductie en de geschiedenis van de wijnmakerij. Een rondleiding wordt afgerond met proeverijen van een selectie Katogi Averoff-wijnen.

 

Terwijl u de trap afdaalt naar onze wijnkelders, worden uw zintuigen geprikkeld door de aroma's van wijn. De productie gaat overal door: de most fermenteert in tanks; wijnen die rijpen in vaten en rijpen op flessen; wijnen die worden gebotteld en geëtiketteerd, klaar om te drinken.



Witte wijnen


Katogi Averoff White

wit, droog, 50% Roditis, 30% Chardonnay, 20% Muscat

 

Gouden strokleur, een aangenaam, jeugdig karakter, met fruitige, bloemige aroma's, een combinatie van een koele zuurgraad en een gestructureerde mond.

 

Koude maceratie vóór de gisting gedurende enkele uren. Afzonderlijke fermentatie voor elke variëteit. Mostfermentatie bij temperaturen tot 15°C. Na de gisting blijft de jonge wijn enkele weken op de droesem liggen.

 

Perfecte begeleider van Pasta, zeevruchten, vis, gevogelte.

 

Winnaar van meerdere bronzen, zilveren en gouden internationale onderscheidingen.

0,75L

€ 12,00

  • Levertijd: 3-5 dagen1

Katogi Averoff Alba Di Munte Traminer

wit, droog, Traminer

 

Heldere goudgele kleur. Verleidelijke neus, met sterke aroma's van wit fruit, bloemen en kruiden. Vol in de mond, met een aangename zuurgraad en aromatische afdronk.

 

Koude maceratie vóór de gisting met behulp van droogijs voor een volledig reducerende omgeving en een temperatuur dichtbij 0˚C voor optimale extractie van aromatische componenten in de schil. Vervolgens wordt de druivenpulp lichtjes geperst op een pneumatische pers en wordt de droesem verwijderd. De most wordt geënt met een speciaal geselecteerde giststam en de fermentatie vindt plaats op een zeer lage temperatuur om de aromaten te behouden. De jonge wijn blijft in contact met de droesem om verrijkt te worden door de inhoud van de autolyse van de gist, en om aromatische complexiteit en vettigheid in de mond te verkrijgen.

 

Metsovo, Epirus, particuliere wijngaarden in Yiniets, met een bodem bestaande uit verweerde leisteen, op een helling waar geen machines kunnen komen. Het mesoklimaat is koud, met strenge, lange winters, frequente regenval in de lente en een koele zomer die bevorderlijk is voor een langzame rijping en het behoud van de zuurgraad en de aroma's van de variëteit.

 

Smaakt goed met zeevruchten, groene salades, pasta, pittige gerechten. Op zichzelf heerlijk als aperitief.

 

Meerdere bronzen en zilveren prijzen ontvangen en zelfs in 2023 op het Berliner Wein Trophy een gouden onderscheiding.

0,75L

€ 19,50

  • Levertijd: 3-5 dagen1


Rode wijnen


Katogi Averoff Red

rood, droog, 40% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 30% Agiorgitiko

 

Een complex, doorschijnend rood, met diepe, aantrekkelijke highlights. Aroma's van rood fruit, met tonen van kruiden en leer in de neus. Een evenwichtige wijn, met een soepel, vol mondgevoel, culminerend in een lange, vervullende afdronk.

 

Traditionele rode vinificatie, met maceratie vóór de gisting voor de Agiorgitiko en de Merlot, en maceratie na de gisting voor de Cabernet. Gisting bij 28ºC of lager. De jonge wijn rijpt ongeveer 12 maanden in vaten van Frans en Amerikaans eikenhout.

 

 

Perfecte begeleider van geroosterd vlees, pasta met rode saus, charcuterie.

 

Winnaar van meerdere bronzen, zilveren en zelfs gouden onderscheidingen bij diverse wijncompetities.

 

0,75L

€ 13,50

  • Levertijd: 3-5 dagen1

Katogi Averoff Inima Negoska

rood, droog, Negoska

 

Scharlakenrood, met tonen van zwarte bessen. Aromatisch in de neus, met hints van rood fruit, met frambozen en bosbessen op de voorgrond, gecombineerd met aardse tonen. Jeugdig en vol in de mond, aromatisch, elegant, met aangename zuurgraad, welsprekend. Een wijn met een fascinerende persoonlijkheid en een gedurfde fruitige afdronk.

 

Maceratie vóór de gisting bij 12–15°C gedurende zeven dagen. Gisting gedurende ongeveer 20 dagen bij 25–30 ο C. De jonge wijn wordt overgebracht naar Frans-eikenhouten vaten van 300 liter voor malolactische gisting; het blijft twee maanden op de droesem liggen. Malolactische gisting wordt gevolgd door batonnage en de wijn krijgt tien maanden rijping op vat.

 

In het lokale dialect van Metsovo betekent inima ‘hart’. Deze wijn is een gevoelvolle uitdrukking van de positieve energie en het enthousiasme van iedereen die zijn hart heeft gestoken in de productie van dit nieuwe assortiment wijnen van Katogi Averoff.

 

Geniet ervan bij vleeswaren en gegrild vlees.

 

Winnaar van meerdere bronzen onderscheidingen.

0,75L

€ 14,00

  • Levertijd: 3-5 dagen1

Rosé


Katogi Averoff Rosé

rosé, droog, Xinomavro

 

Zachtroze roze kleur, aromaten van bloemen en rood fruit die doen denken aan kersen en aardbeien. Valt op door zijn subtiele, evenwichtige smaak en bevredigende afdronk.

 

Het optimale moment voor de druivenoogst wordt bepaald op basis van fenolische en technische rijping, waarna de druiven onmiddellijk naar de wijnmakerij worden gebracht. Na licht ontstelen en pletten blijft het sap ongeveer 30 uur op de droesem liggen, met af en toe een dipje. Zodra het sap de gewenste kleur heeft gekregen, wordt het gescheiden van de afvallen en lichtjes geperst. Vervolgens wordt de most geroerd en onmiddellijk geënt. De gisting wordt gestopt door te koelen tot ongeveer 12 gram suiker per liter. De temperatuur tijdens de gisting overschrijdt nooit de 14ºC.

 

Geweldige begeleider van wit vlees, pasta, zoetige sauzen, tomatensausgerechten. Uitstekend te combineren met de meeste gerechten uit de Griekse keuken; Probeer het ook eens bij de hete en pittige Mexicaanse en Aziatische keuken – het zal je aangenaam verrassen.

0,75L

€ 12,00

  • Levertijd: 3-5 dagen1